Потърси подкрепа

Националната телефонна линия за деца

116 111

Понякога е трудно да говорим открито с хора, които са ни близки и имаме нужда от анонимна подкрепа или помощ. Винаги можеш да я потърсиш на този телефон. По всяко време на денонощието, всеки ден. Обаждането, без значение дали е от мобилен или стационарен телефон е безплатно за теб.

www.116111.bg

Понякога писането може да е по-лесно от говоренето. На този уебсайт може да изпратиш анонимно съобщение и да получиш помощ.

Кой може да те подкрепи?

Когато си под 18 години и си пострадал или са нарушени правата ти, Отделът за закрила на детето е органът, който може да те защити. Специалистите, които работят там, ще те насочат към „социална услуга”. Подкрепата, която ще ти се окаже там, не се заплаща. Ти или семейството ти можете и сами да потърсите подкрепа от „социална услуга”, чиито екипи са подготвени да посрещнат нуждите на пострадалото дете.

Какво е „социална услуга”? Обикновено имат Тооолкова-Дълги-Имена (например Център за обществена подкрепа, Комплекс за социални услуги за деца и семейства…………) и Странни-Съкращения (например – КСУДС, ЦОП, ЦРДУ….). Там работят социални работници и психолози, с които можеш да споделиш и те да вземат решение как да подкрепят теб и семейството ти. Можеш да разгледаш нашите социални услуги тук.

Имаш история която искаш да споделиш?

Сподели ни я
Кои сме ние?

Институт по социални дейности и практики.

Името ни е дълго и сериозно, защото се занимаваме с много сериозни неща – твоите права и твоята закрила. Повече от 15 години. Можеш да ни срещнеш в онези Социални-Услуги-с-Тоолкова-Дълги-Имена и Странни-Съкращения в София, Шумен, Видин, Монтана и Стара Загора. Винаги си добре дошъл – от любопитство или за да споделиш. Всичко, което те притеснява или прави неуверен, или когато усещаш, че имаш проблем – с приятели, родители, училище, дори с полицията или в съда.

Може да се запознаем виртуално и да сме ти от полза с още нещо. Подготвили сме специално кътче за теб на нашия сайт. Влез и разгледай тук.

За кампанията

Сексуалното насилие и експлоатация засягат много повече деца, отколкото може да предположиш. Трудно е да се посочи истинският им брой по много причини. Всъщност, може би статистиката е нещо, което интересува само възрастните и като възрастни се замислихме – можем ли да променим тази статистика, ако променим подхода и просто поговорим виртуално?

Кампанията ПомислиПреди няма за цел да те образова, поучава, спре или да изгради табута в твоите нагласи към сексуалните отношения. Като специалисти знаем, че формите на сексуална експлоатация, по една или друга причина, лесно могат да станат част от твоето ежедневие. За нас е важно ти да можеш да ги усетиш, разпознаеш, да реагираш и, ако това случи, да знаеш какви са твоите гарантирани права и къде можеш да намериш закрила.

Надяваме се не само да те информираме. Надяваме се да те предизвикаме – да се замислиш, да обсъдиш с приятели, да говориш свободно за това, да реагираш. Защото всяко споделяне на темата, е стъпка в нужната посока – за да променим, с твоя помощ, статистиката.

Партньори

За да поведем този диалог с теб ни подкрепиха:

За този сайт са използвани авторски текстове на ИСДП, както и публикации или части от публикации на Empowering Children Foundation, NSPCC, MTV USA, Everydayfeminism и влогъри.