В час ли си?

1. Р. те кани на купон следващата събота във вилната част на града. Знаеш, че след две седмици заминава на стаж в САЩ. Р. е на 23 години и учи в университета. Излизали сте сами няколко пъти, между вас има привличане, но ти не си убеден/-а, че е дошло времето да направиш следващата крачка към интимността. На купона всички ще са по-големи от теб, ще има алкохол и ти не познаваш никой от компанията. Как ще реагираш?

2. Излизате от доста време и сте лудо влюбени. Приятелите поотделно ви подпитват кога най-после ще… И въпреки, че не сте го обсъждали помежду си никога, всеки един от вас си мисли, че може би е време да преминете към сексуални отношения. Как ще реагираш?

3. Виждаш снимка на момичето, което всички хейтите в класа. Такава снимка, че чак ще ти паднат очите…4. Гаджето ти изпраща лично интимно видео. Умираш да го покажеш на най-близките си приятели. Най-лошото, което може да стане е:5. Получаваш покана за вечеря от С. Привлича те, защото наистина изглежда добре и очевидно може да си позволи доста неща. Мястото е готино и доста скъпарско.

6. Ти си сред петимата одобрени да заминат за 5 дни в чужбина на стаж. Стажът е важен за теб, защото ще ти помогне в бъдеще, а и ще изкараш някакви пари. Семейството ти трябва да заплати разходите предварително, до няколко дни, а няма такава възможност. Сещаш се, че М. казва често, че можеш да разчиташ, ако си в нужда. Обаждаш се по телефона и обясняваш ситуацията. М. ще ти даде парите, но е извън града, на вилата. Ще изпрати шофьор да те вземе, а ти можеш да останеш, колкото време искаш на вилата.

7. Трябва ти работа за през лятото, а никой не иска да се ангажира с човек под 18. Приятел ти казва, че има сайт, в който можеш да се регистрираш и от там да си намериш работа. Разглеждаш сайта и виждаш, че има и други като теб, от най-различни градове. Решаваш да опиташ. При регистрацията в сайта от теб се иска снимка, да посочиш в кой град се намираш, какво можеш да правиш, кога е свободното ти време.

8. От няколко месеца излизате заедно с Л. Винаги е супер, за Л. всички яки места са с отворени врати, нямаш грижа за парите, защото те при Л. те са в изобилие. Тази вечер ти предлага да отидете до един нов бар. Не е близко, но ще сте с колата на Л. - предлага да пази чантата ти, за да не стане някой гаф, все пак е непознато място. Чантата и телефонът ти ще са в сигурни ръце, плюс -пари като си с Л. не ти трябват.Кои сме ние?

Институт по социални дейности и практики.

Името ни е дълго и сериозно, защото се занимаваме с много сериозни неща – твоите права и твоята закрила. Повече от 15 години. Можеш да ни срещнеш в онези Социални-Услуги-с-Тоолкова-Дълги-Имена и Странни-Съкращения в София, Шумен, Видин, Монтана и Стара Загора. Винаги си добре дошъл – от любопитство или за да споделиш. Всичко, което те притеснява или прави неуверен, или когато усещаш, че имаш проблем – с приятели, родители, училище, дори с полицията или в съда.

Може да се запознаем виртуално и да сме ти от полза с още нещо. Подготвили сме специално кътче за теб на нашия сайт. Влез и разгледай тук.

За кампанията

Сексуалното насилие и експлоатация засягат много повече деца, отколкото може да предположиш. Трудно е да се посочи истинският им брой по много причини. Всъщност, може би статистиката е нещо, което интересува само възрастните и като възрастни се замислихме – можем ли да променим тази статистика, ако променим подхода и просто поговорим виртуално?

Кампанията ПомислиПреди няма за цел да те образова, поучава, спре или да изгради табута в твоите нагласи към сексуалните отношения. Като специалисти знаем, че формите на сексуална експлоатация, по една или друга причина, лесно могат да станат част от твоето ежедневие. За нас е важно ти да можеш да ги усетиш, разпознаеш, да реагираш и, ако това случи, да знаеш какви са твоите гарантирани права и къде можеш да намериш закрила.

Надяваме се не само да те информираме. Надяваме се да те предизвикаме – да се замислиш, да обсъдиш с приятели, да говориш свободно за това, да реагираш. Защото всяко споделяне на темата, е стъпка в нужната посока – за да променим, с твоя помощ, статистиката.

Партньори

За да поведем този диалог с теб ни подкрепиха:

За този сайт са използвани авторски текстове на ИСДП, както и публикации или части от публикации на Empowering Children Foundation, NSPCC, MTV USA, Everydayfeminism и влогъри.