Трафик

Този текст се чете с особено внимание. До края! Има какво да разбереш.

Знаеш какво представлява трафикът на хора. Престъпление, при което деца до 18 години или възрастни са наети, преместени или транспортирани и след това експлоатирани с комерсиална цел, принудени да работят или да се продават. Те стават жертви на различни форми на експлоатация:

 • • Сексуална – принудителна проституция или принудителен брак;
 • • Подчинение и принуда в домашни условия, например почистване, грижи за деца, готвене;
 • • Принудителен труд без заплащане в строителството или селското стопанство;
 • • Престъпна дейност като джебчийство, просия, транспортиране на наркотици, кражби.

Не е задължително трафикът да е от една към друга държава, може да е от твоя към съседен град. Звучи скучно и малко вероятно? Мислиш си „О, това никога няма да ми се случи!”. А знаеш ли, че има техники, които трафикантите използват, за да те спечелят и манипулират?

"Взе мобилния ми телефон и ме остави абсолютно сама. След това трима мъже влязоха в стаята. Единият ми каза, че оттук нататък трябва да работя за тях."

Петя, 16 години

"Още ме побиват тръпки само като се сетя за това… Не мога да повярвам, че се качихме в колата без дори да си потърсим документите."

Петър, 17 години

3 ВЪПРОСА, НАД КОИТО ДА ПОМИСЛИШ

1. Как според теб изглеждат хората, които могат да те въвлекат в трафик, за да експлоатират тялото или труда ти?

Те са престъпници. Груби, може би говорят грубо, не са облечени добре, може и да имат татуси… а дааа, виждал си понякога в нета снимки на мъже, с предупреждение от юзърите – не говори, внимавай, не се доверява на този и не отивай с него, ако те покани, защото… личи му защо! Сигурно някои им се връзват, но това са тъпите парчета…

Ако това е твоят отговор, знай, че е грешен и е време да преминеш към другия въпрос – би ли се доверил на непознати, които изглеждат добре, привличат те външно и с начина, по който говорят, отнасят се с теб и те ласкаят? Можеш да ги срещнеш навсякъде – в дискотеката, в кафенето, на улицата, в мола, в парка… Те изглеждат като всички.

Отговорът ти е Да? Наричаме го „ефектът на ореола” – устроени сме така, че без да искаме приемаме, че добре изглеждащите хора са добри хора. Това може да бъде доста опасно схващане – човек, с когото сме се запознали наскоро и намираме за привлекателен, не ни желае непременно доброто.

2. Случвало ли ти се е да направиш нещо, без да го приемаш напълно, само защото приятел те е помолил за това?

Ако да, спомни си как се чувстваше, не само защото си минал метър онзи път… Помисли кои са твоите „добри” и кои „лоши” приятели? Какво правиш, когато „добрите” ти казват, че искат да са с теб на всяка цена или, че искат да направиш „това” – сега и веднага?

Често е много трудно да кажем „Не” на някой, който ни харесва или ни е направил услуга или жест - платил ни е сметката, бил е любезен с нас, дал ни е пари назаем, помогнал ни е. Също така е по-трудно да откажем на някой, който ни е поканил на кафе, на кино, помогнал ни е с нещо, накарал ни е да се чувстваме специални или влюбени. Колкото сме по-ангажирани с даден човек или ситуация, сме по-добре настроение към него и ни е по-трудно - да се откъснем и погледнем отстрани. Тогава често вземаме решение след решение, без да се замисляме за избора, който правим. Естествено е за всички нас да направим повече за приятел или за човек, на когото имаме доверие, или да вярваме в добрите им намерения. Те са наши приятели в крайна сметка! Сега помисли отново - кои са твоите „добри” и кои – „лоши” приятели? Да не се окаже, че си сбъркал?

3. Случвало ли ти се е да вземеш решение, без да го обмислиш добре, тъй като просто не е имало време за това?

Когато взимаме решение, често важна роля изиграва това колко са достъпни за нас нещата, които желаем. Например – ако имаме много ограничено време, за да се възползваме от дадено предложение, то ние сме склонни да го видим в по-добра светлина, отколкото ако имаме време да го обмислим на спокойствие. Вземаме решението под натиска на времето. Да, това е механизмът на разпродажбите в магазините или на офертите в последния момент (last minute offer) на разни туристически агенции. Хващаш се на въдицата, нали? Помисли – понякога си струва „да изпуснеш влака”…

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ?

Ще бъдеш манипулиран

Може би искаш да работиш, за да се справяш сам с живота, а може би работата като модел, танцьор, сервитьор, камериер у нас или в чужбина ти изглежда лесна, носеща бързи пари без особено старание? Често се концентрираш върху резултата – лесни пари и самостоятелност – отколкото върху начина, който ти предлагат, за да ги изкараш? Може би ти се иска да заминете с човека, когото харесваш в друг град, друга държава и да бъдете най-накрая заедно? А може просто да ти се иска да сграбчиш мига, заради емоциите? Когато си под 18 години, си по-уязвим и по-чувствителен към внушение, манипулация и сплашване. По-лесно е за извършителя да те контролира. Не ти се вярва, но всъщност е така. Възможността да направиш реална оценка на ситуацията при теб е по-ниска, отколкото при възрастните. Въпрос на възраст и житейски опит, които, в сравнение с извършителите на трафик, всъщност нямаш. Липсата на опит те прави уязвим. Чудиш се как? Лесно е, често ти съобщават факти, които са непълни и така те въвличат в трафик или друга експлоатация. Често може да изглеждат загрижени към теб и да те съветват, като искат да ти помогнат да решиш някой проблем в твоя живот. Често те карат да мълчиш и да не споделяш с близките си, за да не ги тревожиш излишно. Всъщност, разчитат точно на това, че няма да кажеш на никого, за да злоупотребят с теб.

Ще ти е трудно да повярваш, че си жертва

Може да ти е трудно да осъзнаеш, че това, което се случва с теб, всъщност е злоупотреба и престъпление. Особено, ако чувстваш близък човека, който те е вкарал в тази ситуация. Та ти имаш връзка с него, не е възможно Той или Тя да злоупотребява с теб.

Нарича се „грууминг” - когато възрастният действа нарочно, за да се "сприятели" и установи „емоционална връзка” с теб. Често това се прави в нета. Той знае, че така ще понижи задръжките ти и го използва като подготовката за сексуалната злоупотреба. Може да те покани на среща. Това е непознат за теб човек или познат само от интернет пространството.

„Lover boy” е познат за теб човек, най-често по-голям от теб, който действа нарочно, за да се "сприятели" и установи „емоционална и интимна връзка” с теб, за да те накара да повярваш, че ти си любовта на живота му. След това – да те обърка по отношение на твоите чувства, след което да злоупотреби с теб, без дори да го усетиш.

Често извършителят внушава на жертвата да извърши нещо, което нарушава моралните или законови норми – да излъже, да избяга от вкъщи, да има сексуален контакт, да употреби наркотици или алкохол, да открадне, да измами някого….Тогава той й внушава, че има вина за тази ситуация или, че е съучастник и ще бъде наказан/-а от закона, ако си признае. „Груумингът” и „Лавър бой” моделите на поведение са начините да се въвлекат деца или възрастни в сексуална експлоатация (проституция или порнография).

Ще станеш жертва на насилие – психическо, физическо, сексуално

Жертвите на трафик на хора не са изолирани случаи. Тези, които ги експлоатират с комерсиална цел (принудителен труд или принудителна проституция) често, за да ги сломят, употребяват физическо насилие. Знаеш ли, че през 2015 70% от сигналите за трафик са били с цел сексуална експлоатация и насилствена проституция, като част от жертвите при този вид експлоатация са експлоатирани и по други начини – с цел просия, кражби, понякога и трудово. Статистиката не показва тези, които са в неизвестност. Може само да гадаем колко други такива случаи остават неразкрити от полицията или жертвите не докладват за тях.

Ще бъдеш изнудван

Извършителите често заплашват, че ще разкрият компрометираща (реална или измислена от тях) информация пред твоето семейство, че ще наранят хората, които са близки или важни за теб. Ще се опитват да те убедят, че да избягаш е твърде рисковано или невъзможно или че ако някой научи за това, което правиш, ще бъдеш наказан (например ще отидеш в затвора). Ще използват много и различни начини да те убедят, че трябва да мълчиш, за да си в безопасност – ти или твоите близки. Може да бъдеш изнудван, да платиш огромен брой пари, които са били похарчени за теб, без дори да си разбрал или без дори това да е истина.

Как да разпознаеш, за да се предпазиш?

Стъпка 1 : Провери дали това, което искат от теб е някакъв компромис – морален, етичен или законов. Задължително го сподели с човек, който има опит, разбира проблемите на младите хора и е доказал, че можеш да му имаш доверие. Най-добре е това да е не само твой близък приятел или връстник, а по-възрастен човек от теб.

Стъпка 2: Ако нямаш такъв човек, потърси неутрален съвет от човек – професионалист, който работи това и помага на деца и младежи в криза или жертва на различни форми на злоупотреба. Такъв човек можеш да откриеш на телефонната линия 116 111.

Имаш смелостта да се измъкнеш

Ако все пак попаднеш, как да се измъкнеш? Не се самообвинявай, не си казвай „Аз съм си виновен за това”. Важно е да знаеш, че ти нямаш вина за постъпките на хора, които злоупотребяват с доверието на другите хора.

Бъди смел и находчив. Огледай възможностите как да се измъкнеш от ситуацията.

Направи всичко възможно, да не си дадеш личните документи, без значение кой и за какво ги иска.

Дай вид, че приемаш техните изисквания, ако те заплашват или принуждават към нещо. Когато се успокоят, че ти няма да избягаш или че ще им съдействаш, действай!

При първа възможност се обади по телефона на близък човек или на друг спешен номер, например 112 или 116 111.

Ако срещна мой връстник или дете у нас или в чужбина, пътуващи сами?

Със сигурност това е едно от нормалните неща, които можеш да видиш. Бъди нащрек, ако:

 • • има твърде скъпи дрехи, бижута, техника или козметика или напротив – изглежда така, сякаш от седмици не се е грижил за себе си.
 • • реагира с безпокойство, страх, плач, не отговаря на въпросите ти, избягва очите ти и е неестествено развълнуван.
 • • по меките части на ръцете, краката или около врата му забележиш следи или белези от нараняване, натъртвания, изгаряния.
 • • отговаря твърде зряло на въпросите ти, сякаш някой му е дал отговорите предварително.
 • • реакциите са му забавени, не може да се ориентира, не знае къде се намира и казва, че не знае къде са родителите му.
 • • не разполага с документи и не знае точната цел на пътуването си.
 • • около него има възрастен, с който се консултира преди да отговори на въпросите ти, държи се неестествено и отчуждено.
 • • бъди внимателен и ако в съседство до теб забележиш дете, което рядко напуска дома си, няма време за игра, няма приятели или прекарва твърде много време в домакински работи или ако възрастен съсед живее с различни деца, които често се сменят.

Тогава – опитай да разбереш как се казва. Веднага намери възрастен човек, който отговаря за сигурността на хората или мястото, където се намираш – полицай, охрана, др. Сподели притесненията си с него. Обади се на 116 111 и потърси съвет как да постъпиш или подай сигнал на 112.

МИСЛЯ, СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ СЕ ДОВЕРЯВАМ!

Имам предложение, което (не) мога да откажа

Помисли внимателно – защо точно на теб? Може да изглежда като в приказка, но знаеш, че точно в приказките властват добри и лоши сили и краят винаги е поучителен. Задай си въпросите от по-горе за „добрите” и „лошите” приятели, за това какво и дали наистина те ангажира с тези хора и си дай достатъчно време да го обмислиш. Посъветвай се с други приятели, връстници, възрастни – с колкото повече хора споделиш, толкова по-реална ще бъде твоята преценката за ситуацията.

Съвет

Не оставай сам с притесненията си. Сподели с близък човек, който е доказал своята честност към теб и има голям житейски опит. Това може да е твой роднина, близък на семейството, учител, психолог, социален работник, треньор, дори твой личен лекар. Твоето най-голямо оръжие е твоята честност и откритост и смелостта да говориш.

Знам, че може да се случи - знам как да се предпазя

Когато отричаме мисълта за заплаха, ставаме по-уязвими към нея. Колкото по-рано я разпознаем, толкова са по-добри шансовете да я избегнем. Знам, че човекът, който иска да ме манипулира или изнудва, може да разполага със следната информация:

 • - какво харесвам (в себе си нося карта за фитнес, карта за отстъпки в някой магазин, билети от кино...)
 • - кой е важен за мен (от снимките в мобилния ми телефон или в портфейла ми)
 • - къде живея и на колко години съм (от личната ми карта или ученическата)
 • - какви са телефонните номера на хората, които са важни за мен, какви приложения или сайтове използвам, с кой и защо говоря...
 • - от какво се нуждая

Внимавам с личните си вещи и не се сближавам твърде или доверявам на непознати! Никой не е застрахован да стане жертва на манипулация и няма модел на поведение, който да ни предпази от лошо влияние. Всъщност, всеки ден ние се поддаваме на различни влияния от света, който ни заобикаля и това е нещо естествено. Сетивата ми, обаче, могат да бъдат изострени – когато съм информиран и мога да разпозная заплахата.

В час ли си?

Провери
Кои сме ние?

Институт по социални дейности и практики.

Името ни е дълго и сериозно, защото се занимаваме с много сериозни неща – твоите права и твоята закрила. Повече от 15 години. Можеш да ни срещнеш в онези Социални-Услуги-с-Тоолкова-Дълги-Имена и Странни-Съкращения в София, Шумен, Видин, Монтана и Стара Загора. Винаги си добре дошъл – от любопитство или за да споделиш. Всичко, което те притеснява или прави неуверен, или когато усещаш, че имаш проблем – с приятели, родители, училище, дори с полицията или в съда.

Може да се запознаем виртуално и да сме ти от полза с още нещо. Подготвили сме специално кътче за теб на нашия сайт. Влез и разгледай тук.

За кампанията

Сексуалното насилие и експлоатация засягат много повече деца, отколкото може да предположиш. Трудно е да се посочи истинският им брой по много причини. Всъщност, може би статистиката е нещо, което интересува само възрастните и като възрастни се замислихме – можем ли да променим тази статистика, ако променим подхода и просто поговорим виртуално?

Кампанията ПомислиПреди няма за цел да те образова, поучава, спре или да изгради табута в твоите нагласи към сексуалните отношения. Като специалисти знаем, че формите на сексуална експлоатация, по една или друга причина, лесно могат да станат част от твоето ежедневие. За нас е важно ти да можеш да ги усетиш, разпознаеш, да реагираш и, ако това случи, да знаеш какви са твоите гарантирани права и къде можеш да намериш закрила.

Надяваме се не само да те информираме. Надяваме се да те предизвикаме – да се замислиш, да обсъдиш с приятели, да говориш свободно за това, да реагираш. Защото всяко споделяне на темата, е стъпка в нужната посока – за да променим, с твоя помощ, статистиката.

Партньори

За да поведем този диалог с теб ни подкрепиха:

За този сайт са използвани авторски текстове на ИСДП, както и публикации или части от публикации на Empowering Children Foundation, NSPCC, MTV USA, Everydayfeminism и влогъри.